Ook interessant:

  • Arras stad
  • Arras groeve
  • Douai 

Artois

Het meest noordwest gelegen deel van Frankrijk, net onder de grens met België heet Artois. Tegenwoordig bekend van desolate mijnafvalbergen en zeer vriendelijke mensen (zie Bienvenue chez les Ch'tis), vroeger het toneel van bikkelharde strijd op kale vlakten met hier en daar een ineens uit het landschap springende heuvelrug.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Artois

Deze streek is bij alle strijdende partijen even berucht geweest; de Australiërs en Britten bij Loos en Fromelles, Gurka's uit India in Neuve Chapelle (met een prachtige tempel op hun begraafplaats, net naast de dodenakker van de Portugezen), de Canadezen bij Vimy, en de Duitsers als altijd daar tegenover. En uiteraard Notre Dame de Lorette, de grootste Franse begraafplaats met in totaal 102.500 doden. Waaronder de Luxemburger Faber, gesneuveld als lid van het Vreemdelingenlegioen, winnaar van de Tour de France 1909.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Stèle François Faber, Notre Dame de Lorette

 

Artois is ook de streek waar beroemde oorlogsschrijvers als Ernst Junger en Henri Barbusse tegenover elkaar lagen. De een schreef Stahlgewitter en was een ouwe houwdegen; de ander schreef Le Feu en eindigde zijn pacifistische loopbaan in Moskou.

Bijzondere vermelding in deze streek verdient Vimy. Op Vimy Ridge vochten de Canadezen een bittere strijd uit. Nu is het een soort met gras begroeid maanlandschap vol kraters, waar Canadese studenten welwillend tweetalig rondleidingen verzorgen op en in de heuvel die doorsneden is met kilometers gangen. Bovengronds staat één van de meest indrukwekkende momumenten van het westelijke front

 

 

Vimy Ridge

 

 

UA-46879884-1