Ook interessant:

  • Nieuwpoort
  • IJzertoren
  • Toc H Poperinge
  • Langemark
  • Poelkapelle 

Westhoek

In 1914 kwam de Duitse opmars in het uiterste zuidwestelijke puntje van Vlaanderen, de Westhoek ten einde. Door het openstellen van de sluizen bij Nieuwpoort werd het gebied rond de IJzer omgetoverd in een ondoordringbare watervlakte waar het Belgische leger samen met de Geallieerden 4 jaar standhield. Prachtige overblijfselen zoals de Dodengang in Diksmuide en Onze Lieve Vrouwhoekje getuigen hier nog van.

Iets verder naar het oosten maakte het front een vreemde bocht rondom Ieper. Deze salient is 4 jaar lang het toneel geweest van eindeloze veldslagen. Vooral de Britten (en andere strijders uit de Commonwelth) hebben hier gedurende de hele oorlog met de rug tegen de muur gestaan. "Wipers" is in het Britse collectieve geheugen gegrift en nog steeds een Brits bedevaartsoord. Ter illustratie: in Engeland heeft men zich voorgenomen om alle middelbare scholen in de jaren tussen 2014 en 2018 Ieper te laten bezoeken.

De stad die volledig in puin lag, is inclusief de 13e eeuwse Lakenhal in volle glorie herbouwd. Tevens bevindt zich hier de Menenpoort, waar nog steeds elke avond door de plaatselijke brandweer met het blazen van de Last Post de ruim 55.000 vermisten worden herdacht. Hun namen staan gebeiteld in het marmer van de poort. Daarnaast heeft Ieper het museum In Flanders Fields dat de reis al meer dan waard is.

  

 
 Menenpoort

 

Ten zuiden van Ieper speelde zich de mijnenoorlog af. Door het graven van mijngangen onder de vijandelijke stellingen die vervolgens werden opgeblazen, ontwikkelde zich een ongekend bizarre manier van oorlogvoeren. De enorme kraters getuigen daar nog van. Tijdens één van de offensieven gingen er 11 van de geplande 13 gelijktijdig de lucht in. De 12de ontplofte in de jaren 50 door blikseminslag; de 13de is nog steeds zoek.

Nog iets zuidelijker bevindt zich de Kemmelberg. En overal in de Westhoek treft men militaire begraafplaatsen. Enorm grote, zoals die voor de Duitsers in Vladslo met de indrukwekkende beelden van Käthe Kollwitz en de Engelse van Tyne Cot tot aandoenlijk kleine midden in de velden. Allemaal even prachtig onderhouden. Het zijn er honderden.

 

 

 

Binnenzijde Menenpoort

 

 

UA-46879884-1